HVAD KAN VI HJÆLPE MED?

Skriv dit spørgsmål…
Home > Ejere > Service og vedligeholdelse > Service og reparationer > Dæksikon > Dækskifte: guide til at skifte dæk på din bil
Winter Tyres

Dækskifte

Kør sikkert med korrekt monterede dæk på din bil

Det er afgørende for sikkerheden, at dækkene på din bil er monteret korrekt. Det sætter høje krav til kvaliteten, når der skal skiftes til eksempelvis vinter- eller sommerdæk. Læs med her, og få nogle gode råd til, hvordan du skifter dæk på din bil, så du undgår uheld og opnår en optimal køreoplevelse. 

 

Hvorfor skal jeg skifte dæk på min bil? 

Dækkene er bilens eneste direkte kontaktflade med vejbanen, og det er derfor vigtigt, at de ikke er slidte eller ødelagte, da det kan påvirke sikkerheden. Dertil er det af sikkerhedsmæssige årsager også vigtigt at skifte dæk, når sæsonerne skifter. Det skyldes, at sommerdæk er designet til at præstere i de lune sommermåneder, når asfalten varmes op, og vinterdæk er lavet til at stå fast på kolde og glatte veje.

I Danmark er der ikke lovkrav om brug af vinterdæk, men hos Ford anbefaler vi at skifte til vinterdæk, inden vejene begynder at blive glatte. Det kan have konsekvenser, hvis ikke dine dæk egner sig til kørsel i vintervejr. Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, at der kan være lovkrav om vinterdæk i vinterføre, hvis vinterferien går til udlandet i bil. Du kan læse meget mere om vinterdæk i vores store dæksikon.

En anden god grund til at skifte dækkene er slitage. Hvis du kører på slidte dæk, kan det medføre en markant øget bremselængde, som stiger med op til 70 % på en våd vej. Det skyldes, at dækmønstret er slidt ned og dækket derfor ikke har mulighed for at stå fast på et glat underlag.

Et nedslidt dækmønster er karakteriseret ved en dybde på under 1,6 mm., men vi anbefaler altid at skifte dækkene, når mønstret nærmer sig 3 mm. Udover dækmønstret finder du også en række markeringer og symboler på dækket, nærmere dækkets sidevæg. Disse symboler angiver blandt andet størrelsen af fælgen og dækket, samt hvorvidt det er tale om et sommer-, helårs- eller vinterdæk.

Der er derfor flere gode grunde til at skifte bilens dæk og korrekt monterede dæk, tryk og slid-niveauer sikrer, at dit køretøj fungerer optimalt under alle forhold.

 

Hvordan skifter man dæk?

Når du skal skifte dæk på din bil, har du typisk to valgmuligheder. Du kan vælge selv at foretage et dækskifte, eller besøge et autoriseret Ford værksted og få professionelle til at gøre det for dig.

Ved dækskifte er det vigtigt, at dækkene er afbalanceret, har det rigtige lufttryk og er smurt. Det danske vejr, som typisk er karakteriseret ved vand og fugt kan nemt få elementer til at ruste, og det er derfor dæk og fælge skal være smurt og plejet. Hvis hjulene er rustet fast, kan de være mere besværlige at løsne.

Du kan spare meget af besværet ved at få skiftet dine dæk på et autoriseret Ford værksted – og vi hjælper også gerne med sparring og gode råd, hvis du vælger selv at skifte hjul på din bil.

Ved at overlade dækskiftet til professionelle er du dog garanteret en korrekt montering og afbalancering af dækkene. En forkert montering kan nemlig have store sikkerhedsmæssige konsekvenser.

 

Hvad koster det at få skiftet dæk?

Det er svært at give en definitiv pris for et dækskifte, da prisen afhænger af flere faktorer. Først og fremmest afhænger det af, hvilken bil du skal købe dæk til. Dernæst, hvilken type dæk, der skal skiftes til, og sidst men ikke mindst omfanget af opgaven. Det skyldes, at du ved dækskifte også skal tage stilling til, om du skal have skiftet alle bilens fire dæk eller kun to. Det kan du læse mere om i næste afsnit.

Alle disse faktorer gør det svært at fastsætte en eksakt pris for at skifte dæk på bilen, hvorfor vi anbefaler, at du tager kontakt til dit nærmeste autoriserede værksted og får en pris fra dem. På den måde er du garanteret en fair pris for netop det dækskifte du ønsker, og du er samtidig sikker på, at kvaliteten er 100 % i orden.

 

Skal de bedste dæk sidde forrest eller bagerst på bilen? 

Det er ikke altid, at samtlige dæk bliver lige slidte og derfor kræver alle fire dæk ikke nødvendigvis udskiftning på samme tid. Som hovedregel vil vi dog anbefale at skifte samtlige dæk på bilen, da du på den måde altid opnår den største sikkerhed og komfort.

Vælger du alligevel at nøjes med at udskifte to dæk, opstår der tit et spørgsmål om, hvorvidt de mest slidte dæk skal placeres forrest eller bagerst? Tidligere har man været af den opfattelse, at de bedste dæk skulle placeres forrest på forhjulstrukne biler, da man således opnåede den bedste manøvreringsevne. Det viser sig dog, at man ved at montere de dæk med mest mønster bagerst reducerer risikoen for udskridning mest.

Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er lovligt at køre med forskellige dæk for og bag. Ifølge dansk lovgivning skal man køre med fire ens dæk på bilen. Her refereres til dæktypen, og din bil skal derfor monteres med enten fire sommerdæk, fire vinterdæk eller fire helårsdæk. Dog må du godt blande helårsdæk og vinterdæk hvis samtlige fire dæk er markeret med en M+S markering.

Selvom reglerne for vinterdæk tillader at køre med henholdsvis helårs- og vinterdæk, kan det dog ikke anbefales, da sikkerheden bliver reduceret, når dæktyperne blandes. Du kan læse mere om dækregler i vores store Dæksikon.

Vi anbefaler, at du prioriterer at udskifte samtlige dæk, men kan dette ikke lade sig gøre, kan du placere de bedste dæk bagerst. På den måde er du sikker på at dækkene på samme aksel er ens, både hvad angår kvalitet, type og fabrikant. Er du tvivl om noget, eller har du spørgsmål til dækskifte, kan du kontakte et autoriseret Ford værksted.

 

<%-DealerName%>

<% if (CustomerRatingsCombined) { %> <% } %> <% if (serviceList) { %>

<%- serviceList %>

<% } %> <% if (todayClosingTime) { %>

Salgsafdelingen har åbent indtil <%-todayClosingTime%>

<% } %> <% if (todayPartsClosingTime) { %>

Reservedele har åbent indtil <%-todayPartsClosingTime%>

<% } %> <% if (todayServiceClosingTime) { %>

Værkstedet har åbent indtil <%-todayServiceClosingTime%>

<% } %>
<% _.forEach(formattedAddress, function(addressLine) { %>

<%- addressLine %>

<% }); %>
<% if (PrimaryPhone) { %>

<%- PrimaryPhone %>

<% } %>

  RUTEVEJLEDNING

  Forhandler-detaljer

Top