HVAD KAN VI HJÆLPE MED?

Home > Ejere > Service og vedligeholdelse > Service og reparationer > Dæksikon > Helårsdæk – kør med samme dæk hele året
Winter Tyres

Helårsdæk

Vælger du at køre med helårsdæk betyder det, at du ikke skal tænke på at skifte dæk, når vejret skifter, men kun, når dækkene er blevet slidte. Helårsdæk har dog en anderledes profil og køreegenskaber end henholdsvis vinter- og sommerdæk. Bliv klogere på helårsdæk herunder, og bliv rustet til at vælge netop de dæk, der passer dig og dine behov. 

 

Hvad er helårsdæk? 

Helårsdæk er, som navnet antyder, dæk, der kan køres med hele året. Modsat en udbredt opfattelse er biler ikke fra fabrikken udstyret med helårsdæk. Helårsdæk er en hybrid mellem sommer- og vinterdæk. Det betyder, at dækket kan bruges både om sommeren og om vinteren, og derfor kan du med helårsdæk slippe for at skifte dæk, når vejret skifter. Helårsdækket har en M+S (mud + snow) mærkning som du også finder på vinterdæk. Teknisk set er helårsdækket kategoriseret som et vinterdæk, men har egenskaber, der også gør det brugbart om sommeren. Reglerne for montering af helårsdæk er de samme som ved montering af vinterdæk, hvilket betyder, at dækkene kun må være monteret sammen med andre M+S dæk. Helårsdæk er gode, hvis du har et kørselsbehov, som ikke stiller høje krav til dækkenes ydeevne i kristiske vejrsituationer, såsom voldsom sne. Hvis du dog skal kunne køre ud hele vinteren, anbefales det at skifte til vinterdæk, da helårsdæk, som en hybrid, ikke er det optimale valg i alle dicipliner. Læs mere om forskellen på helårsdæk og vinter- og sommerdæk herunder.

 

Vinterdæk eller helårsdæk?

På trods af den tekniske betegnelse som et vinterdæk, har et helårsdæk ikke de samme køregenskaber som et vinterdæk, hvilket kommer fra dens hybridfunktion. Når et dæk skal være godt til lidt af hvert, kan det aldrig blive ekspert på det hele. I det et helårsdæk er egnet både til kørsel i sommer- og vinterføre har det ikke samme ydeevne. Det har således typisk en længere bremselængde end vinterdæk, da dækket også skal fungere om sommeren. Det bremser bedre på tør vej end et vinterdæk, men har ikke lige så godt greb i vådt og glat føre. Det skyldes, at lamellerne på vinterdæk er dybere, hvilket betyder, at de er bedre til at lede det vand væk, som den danske vinter ofte er karakteriseret af. Det gør, at vinterdæk står bedre fast end helårsdæk og sommerdæk.

 

Helårsdæk eller sommerdæk?

Sommerdæk er karakteriseret ved stærke køreegenskaber på tør vej. Dækket er ofte hårdere end vinterdæk og dækmønsteret er karakteriseret af mindre riller. Sommerdæk har derfor en mindre friktion og gør, at du bruger mindre benzin. Et helårsdæk har ikke de samme egenskaber som et sommerdæk, men er bedre end vinterdækket. På våd vej præsterer et helårsdæk typisk bedre i kraft af dækprofilen, der også gør det egnet til kørsel i glat føre. Helårsdæk vil typisk have en længere standselængde på en tør og våd sommervej end et sommerdæk, og da et helårsdæk er kategoriseret som et vinterdæk, vil det ofte fungere bedre om vinteren end om sommeren.

 

Skal jeg vælge helårsdæk eller sommer- og vinterdæk?

Det afhænger af dit kørselsbehov, hvorvidt du skal vælge helårsdæk eller vinter- og sommerdæk. Fordelen ved helårsdæk er, at du ikke behøver at skifte dæk i takt med, at  sæsonen skifter. I Danmark har vi nemlig ofte en mild og våd vinter, hvilket gør, at helårsdæk sagtens kan fungere fint herhjemme. Skal du dog længere nordpå, skal du være opmærksom på, at det ikke er sikkert, at du lovligt kan køre med helårsdæk i vinterføre i eksempelvis Sverige.

Helårsdæk sparer dig også fra udgifter på to forskellige slags dæk og de medfølgende monteringsomkostninger. Omvendt får du ikke helt de samme egenskaber ved et helårsdæk, og dækkene bliver mere slidte, da de ikke nødvendigvis arbejder under optimale forhold. Helårsdæk kan dermed give en falsk tryghed gennem deres kategorising som vinterdæk, da vejgrebet ikke er det samme som ved kørsel med vinterdæk.

Er du i tvivl om, hvilke dæk der passer bedst til dine behov, kan du altid tage kontakt til et autoriseret Ford værksted. De kan give dig en professionel rådgivning, så du er sikker på at træffe den rigtige beslutning.

 

<%-DealerName%>

<% if (CustomerRatingsCombined) { %> <% } %> <% if (serviceList) { %>

<%- serviceList %>

<% } %> <% if (todayClosingTime) { %>

Salgsafdelingen har åbent indtil <%-todayClosingTime%>

<% } %> <% if (todayPartsClosingTime) { %>

Reservedele har åbent indtil <%-todayPartsClosingTime%>

<% } %> <% if (todayServiceClosingTime) { %>

Værkstedet har åbent indtil <%-todayServiceClosingTime%>

<% } %>
<% _.forEach(formattedAddress, function(addressLine) { %>

<%- addressLine %>

<% }); %>
<% if (PrimaryPhone) { %>

<%- PrimaryPhone %>

<% } %>

  RUTEVEJLEDNING

  Forhandler-detaljer

Top