HVAD KAN VI HJÆLPE MED?

Skriv dit spørgsmål…
Home > Ejere > Service og vedligeholdelse > Service og reparationer > Dæksikon > Helårsdæk – kør med samme dæk hele året
Winter Tyres

Helårsdæk

Skift til helårsdæk

Vælger du at køre med helårsdæk betyder det, at du ikke skal tænke på at skifte dæk, når vejret skifter, men kun, når dækkene er blevet slidte.
Det skyldes helårsdækkets specielle køreegenskaber, som giver dem et sikkert vejgreb uanset vejen og vejret. De er med andre ord ikke designet specifikt til én vejrtype og kan dermed bruges året rundt. Dog er det af samme årsag heller ikke lige så godt, som det bedste vinterdæk i vinterføre, eller det bedste sommerdæk på lune sommer veje.

Bliv klogere på helårsdæk herunder, og bliv rustet til at vælge netop de dæk, der passer dig og dine behov. 

 

Hvad er helårsdæk? 

Helårsdæk er, som navnet antyder, dæk, der kan køres med hele året. Modsat en udbredt opfattelse er biler ikke fra fabrikken udstyret med helårsdæk.

Helårsdæk er en hybrid mellem sommer- og vinterdæk, hvilket betyder, at dækket kan bruges både om sommeren og om vinteren. Derfor kan du med helårsdæk slippe for at skifte dæk, når vejret skifter. Helårsdækket har en M+S (mud + snow) mærkning på siden af dækket – en mærkning, som du også finder på vinterdæk. Teknisk set er helårsdækket kategoriseret som et vinterdæk, men har egenskaber, der også gør det brugbart om sommeren.

Reglerne for montering af helårsdæk er de samme som ved montering af vinterdæk, hvilket betyder, at dækkene kun må være monteret sammen med andre M+S dæk. Desuden er det ifølge dansk lovgivning påkrævet, at du kører med fire ens dæk på bilen, når du færdes på det danske vejnet. Det skyldes at sikkerheden bliver reduceret, hvis du kører med blandede dæktyper. Du kan læse mere om dækregler i vores store Dæksikon.

Helårsdæk er gode, hvis du har et kørselsbehov, som ikke stiller høje krav til dækkenes ydeevne i kritiske vejrsituationer, såsom voldsom sne. Hvis du dog skal kunne køre ud hele vinteren, og måske på bilferie til Alperne, anbefales det at skifte til vinterdæk, da helårsdæk ikke er det optimale valg i alle discipliner. Derudover er der i flere lande lovkrav om vinterdæk i vinterføre. Det er derfor en god idé at tjekke dækreglerne i det pågældende land, inden du tager afsted på bilferie.

Af samme årsag anbefaler vi hos Ford, at du kører med vinterdæk, når gennemsnitstemperaturen er under 7 grader, og omvendt sommerdæk, når gennemsnitstemperaturen ligger over 7 grader.

Du kan læse mere om forskellen på helårsdæk og vinter- og sommerdæk herunder.

 

Vinterdæk eller helårsdæk?

På trods af den tekniske betegnelse som et vinterdæk, har et helårsdæk ikke de samme køregenskaber som et vinterdæk, hvilket kommer fra dens hybridfunktion.
Når et dæk skal være godt til lidt af hvert, kan det aldrig blive ekspert på det hele. Da et helårsdæk er egnet til kørsel i både sommer- og vinterføre, har det ikke samme ydeevne. Det har således typisk en længere bremselængde end vinterdæk, da dækket også skal fungerer om sommeren. Det bremser bedre på tør vej end et vinterdæk, men har ikke lige så godt greb i vådt og glat føre. Det skyldes, at lamellerne på vinterdæk er dybere, hvilket betyder, at de er bedre til at lede det vand væk, som den danske vinter ofte er karakteriseret af. Det gør, at vinterdæk står bedre fast end helårsdæk og sommerdæk.

Hos Ford anbefaler vi altid, at du vælger et vinterdæk, når der begynder at falde sne og slud på vejene. Et vinterdæk er designet til vinterføre og præsterer derfor bedre.

 

Helårsdæk eller sommerdæk?

Sommerdæk er karakteriseret ved stærke køreegenskaber på tør vej. Dækket er ofte hårdere end vinterdæk i gummiblandingen og dækmønsteret er karakteriseret af mindre riller. Det gør, at sommerdækket har en mindre friktion, som betyder, at du bruger mindre brændstof, når du kører med denne dæktype.

Et helårsdæk har ikke de samme egenskaber som et sommerdæk, men er bedre end vinterdækket om sommeren. På våd vej præsterer et helårsdæk typisk bedre i kraft af dækprofilen, der også gør det egnet til kørsel i glat føre. Helårsdæk vil typisk have en længere bremselængde på en tør og våd sommervej end et sommerdæk, og da et helårsdæk er kategoriseret som et vinterdæk, vil det ofte fungere bedre om vinteren end om sommeren.

Hos Ford anbefaler vi altid, at du vælger et sommerdæk om sommeren og et vinterdæk om vinteren. Det giver den optimale køreoplevelse og sikkerhed.

 

Skal jeg vælge helårsdæk eller sommer- og vinterdæk?

Det er dit kørselsbehov, der afgører, om du er bedst stillet med et helårsdæk, vinter- eller sommerdæk. Fordelen ved helårsdæk er, at du ikke behøver at skifte dæk i takt med, at  sæsonen skifter.

I Danmark har vi ofte en mild og våd vinter, hvilket gør, at helårsdæk sagtens kan fungere fint herhjemme. Skal du til udlandet, skal du, som tidligere nævnt, være opmærksom på lovkravene i det pågældende land.

Helårsdæk sparer dig også fra udgifter på to forskellige slags dæk og de medfølgende monteringsomkostninger. Omvendt får du ikke helt de samme egenskaber ved et helårsdæk, og dækkene bliver mere slidte, da de ikke nødvendigvis arbejder under optimale forhold.

Det betyder, at de oftere skal skiftes for at overholde lovkravet om dækmønster. Helårsdæk kan dermed give en falsk tryghed gennem deres kategorisering som vinterdæk, da vejgrebet ikke er det samme som ved kørsel med vinterdæk.

Er du i tvivl om, hvilke dæk der passer bedst til dine behov, kan du altid tage kontakt til et autoriseret Ford værksted. Vores kyndige medarbejdere hjælper dig med professionel rådgivning, så du er sikker på at træffe den rigtige beslutning.

 

<%-DealerName%>

<% if (CustomerRatingsCombined) { %> <% } %> <% if (serviceList) { %>

<%- serviceList %>

<% } %> <% if (todayClosingTime) { %>

Salgsafdelingen har åbent indtil <%-todayClosingTime%>

<% } %> <% if (todayPartsClosingTime) { %>

Reservedele har åbent indtil <%-todayPartsClosingTime%>

<% } %> <% if (todayServiceClosingTime) { %>

Værkstedet har åbent indtil <%-todayServiceClosingTime%>

<% } %>
<% _.forEach(formattedAddress, function(addressLine) { %>

<%- addressLine %>

<% }); %>
<% if (PrimaryPhone) { %>

<%- PrimaryPhone %>

<% } %>

  RUTEVEJLEDNING

  Forhandler-detaljer

Top