Home > Ejere > Service og vedligeholdelse > Service og reparationer > Dæksikon > Dækmønster – værd at vide om dækmønsteret på dine dæk
Tyre Safety

Dækmønster Kør sikkert og spar brændstof med denne guide til dækmønsteret på din bil

Kør sikkert og spar brændstof med denne guide til dækmønsteret på din bil

Dækmønsteret kaldes også for dækkets slidbane. Dybden af dækmønsteret på dækkene fortæller om dækkenes tilstand, og det er derfor afgørende at tjekke dem jævnligt, så du ved hvornår, du har nået dækmønsterets minimum. Jo mindre mønster dine dæk har, desto større er risikoen for uheld. Derudover bliver brændstoføkonomien med nedslidte dæk forringet markant. Her på siden kan du finde ud af, hvordan du aflæser dit dækmønster, hvad det betyder, og hvilke dækmønstre der findes.

Hvordan aflæser jeg dybden på dækmønsteret?

På dækket findes der er en slidindikator, der indikerer dækkets forfatning. Slidindikatoren er placeret præcis 1,6 mm over bunden af dækket. På den måde kan du føle på forhøjningen og se, hvorvidt dækkene trænger til udskiftning. Du kan også aflæse dybden på dit dækmønster med en dækmønster-måler. Alternativt kan du måle dybden på dækkene ved brug af en 20 kroners mønt, som sættes i rillerne på dækket. Hvis du kan læse teksten på mønten er dit dækmønster for lavt, hvilket betyder, at det er på tide at få skiftet dæk. Det er samtidig vigtigt, at du tjekker dybden på dækmønsteret flere steder, da et forkert indstillet hjul kan betyde, at dine dæks slitage bliver ulige fordel.

Dækmønsteret på vinterdæk

Dine vinterdæk har vinterdæksindikatorer ved omkring 3 eller 4 mm, og hvis de flugter med dækmønsterets overflade, er dækket ikke længere egnet til vinterkørsel grundet et mindre vejgreb. Dit dækmønster må med andre ord ikke komme ned til indikatoren. Det er derfor vigtigt at holde øje med slitagen på dit dækmønster for at undgå ulykker.

Hvad er det lovpligtige minimum af dækmønster?

Ifølge dansk lovgivning skal dækmønsteret være minimum 1,6 mm i dybden. Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at 1,6 mm er et minimum for dækmønster, og vi anbefaler, at du skifter før for at minimere risikoen for uheld. Er du i tvivl, anbefales det at kontakte et autoriseret Ford værksted, der kan give dig en professionel vurdering af dækkenes tilstand. 

 

Hvornår er mine dæk for slidte og hvornår skal de skiftes?

Dit dækmønster på nye dæk vil på de fleste sommerdæk have en dybde på ca. 6 mm, mens vinterdæk vil have en dybde på omkring 8 mm. Over tid bliver dine dæk slidte, og jo mere slidte dækkene er, desto større bliver eksempelvis risikoen for akvaplaning og udskridning. Vi anbefaler at udskifte bilens dæk tidligere end de lovpligtige 1,6 mm for at være på den sikre side. Dækmønsteret på vinterdæk er endnu vigtigere at være opmærksom på, i det vejene er glattere, og man risikerer uheld, hvis der ikke er nok mønster til at få fat i vejen. På vinterdæk anbefales det, at du skifter dæk, når mønsterdybden er omkring 4 mm., mens vi anbefaler at skifte ved 3 mm. på sommerdæk.

Læs mere om dækskifte

Forskellige typer af dækmønstre

Der findes overordnet fire typer dækmønstre, som du kan læse mere om herunder. Hvordan dækkene skal monteres er angivet på dæksiden, men er du det mindste i tvivl anbefaler vi, at du henvender dig til et autoriseret Ford værksted. 

Standardmønster: Det er, som navnet antyder, det mest udbredte mønster på dæk i Danmark og oftest det dækmønster, du finder på nye dæk. Dækkets retning har ikke nogen betydning idet profilen er den samme. 

Asymmetrisk dækmønster: Dækket minder om et standardmønster, men slidbanen adskiller sig ved at være opdelt i flere afsnit, der markerer, hvilken dækskulder der skal vende udad, og hvilken der skal vende indad. Dette er markeret på dæksiden, men er du i tvivl, anbefaler vi, at du kontakter et autoriseret Ford værksted. 

Retningsbestemt dækmønster: I modsætning til et standardmønster er dækmønsteret rettet i én retning. Det betyder i praksis, at dækket kun må monteres i den retning, som er angivet på siden af dækket. 

Asymmetrisk og retningsbestemt: Dette dækmønster er en kombination af de to ovenstående. Denne type dæk skal monteres på bestemte sider af bilen. Retningen er angivet på siden af dækket.

 

<%-DealerName%>

<% if (CustomerRatingsCombined) { %> <% } %> <% if (serviceList) { %>

<%- serviceList %>

<% } %> <% if (todayClosingTime) { %>

Salgsafdelingen har åbent indtil <%-todayClosingTime%>

<% } %> <% if (todayPartsClosingTime) { %>

Reservedele har åbent indtil <%-todayPartsClosingTime%>

<% } %> <% if (todayServiceClosingTime) { %>

Værkstedet har åbent indtil <%-todayServiceClosingTime%>

<% } %>
<% _.forEach(formattedAddress, function(addressLine) { %>

<%- addressLine %>

<% }); %>
<% if (PrimaryPhone) { %>

<%- PrimaryPhone %>

<% } %>

  RUTEVEJLEDNING

  Forhandler-detaljer

Top