Home > Ejere > Service og vedligeholdelse > Service og reparationer > Dæksikon > Dækmønster – værd at vide om dækmønsteret på dine dæk
Tyre Safety

Dækmønster - kør sikkert og spar brændstof med denne guide til dækmønsteret på din bil

Dækmønsteret kaldes også for dækkets slidbane. Dybden af dækmønsteret på dækkene fortæller om dækkenes tilstand, og det er derfor afgørende at tjekke dem jævnligt. Jo mindre mønster dine dæk har, desto større er risikoen for uheld. Derudover bliver brændstoføkonomien med nedslidte dæk forringet markant. Her på siden kan du finde ud af, hvordan du aflæser dækkets mønster, hvad det betyder og hvilke dækmønstre, der findes. 

 

Hvordan aflæser jeg dybden på dækmønsteret? 

På dækket findes der er en slidindikator, der indikerer dækkets forfatning. Slidindikatoren er placeret præcis 1,6 mm over bunden af dækket. På den måde kan du føle på forhøjningen og se, hvorvidt dækkene trænger til udskiftning. 

 

Hvad er det lovpligtige minimum af dækmønster?

Ifølge dansk lovgivning skal dækmønsteret være minimum 1,6 mm i dybden. Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at 1,6 mm er et minimum for dækmønster, og vi anbefaler, at du skifter før for at minimere risikoen for uheld. Er du i tvivl, anbefales det at kontakte et autoriseret Ford værksted, der kan give dig en professionel vurdering af dækkenes tilstand. 

 

Hvornår er mine dæk for slidte og hvornår skal de skiftes? 

Jo mere slidte dækkene er, desto større bliver eksempelvis risikoen for akvaplaning og udskridning. Vi anbefaler at udskifte bilens dæk tidligere end de lovpligtige 1,6 mm for at være på den sikre side. Dækmønsteret på vinterdæk er endnu vigtigere at være opmærksom på, idet vejene er glattere og man risikerer uheld, hvis der ikke er nok mønster til at få fat i vejen. På vinterdæk anbefales det, at du skifter dæk, når mønsterdybden er omkring 4 mm., mens vi anbefaler at skifte ved 3 mm. på sommerdæk. Læs mere om dækskifte her.

 

Forskellige typer af dækmønstre 

Der findes overordnet fire typer dækmønstre, som du kan læse mere om herunder. Hvordan dækkene skal monteres er angivet på dæksiden, men er du det mindste i tvivl anbefaler vi, at du henvender dig til et autoriseret Ford værksted. 

Standardmønster: Det er, som navnet antyder, det mest udbredte mønster på dæk i Danmark og oftest det dækmønster, du finder på nye dæk. Dækkets retning har ikke nogen betydning idet profilen er den samme. 

Asymmetrisk dækmønster: Dækket minder om et standardmønster, men slidbanen adskiller sig ved at være opdelt i flere afsnit, der markerer, hvilken dækskulder der skal vende udad, og hvilken der skal vende indad. Dette er markeret på dæksiden, men er du i tvivl, anbefaler vi, at du kontakter et autoriseret Ford værksted. 

Retningsbestemt dækmønster: I modsætning til et standardmønster er dækmønsteret rettet i én retning. Det betyder i praksis, at dækket kun må monteres i den retning, som er angivet på siden af dækket. 

Asymmetrisk og retningsbestemt: Dette dækmønster er en kombination af de to ovenstående. Denne type dæk skal monteres på bestemte sider af bilen. Retningen er angivet på siden af dækket.

 

<%-DealerName%>

<% if (CustomerRatingsCombined) { %> <% } %> <% if (serviceList) { %>

<%- serviceList %>

<% } %> <% if (todayClosingTime) { %>

Salgsafdelingen har åbent indtil <%-todayClosingTime%>

<% } %> <% if (todayPartsClosingTime) { %>

Reservedele har åbent indtil <%-todayPartsClosingTime%>

<% } %> <% if (todayServiceClosingTime) { %>

Værkstedet har åbent indtil <%-todayServiceClosingTime%>

<% } %>
<% _.forEach(formattedAddress, function(addressLine) { %>

<%- addressLine %>

<% }); %>
<% if (PrimaryPhone) { %>

<%- PrimaryPhone %>

<% } %>

  RUTEVEJLEDNING

  Forhandler-detaljer

Top