HVAD KAN VI HJÆLPE MED?

Skriv dit spørgsmål…
Home > Ejere > Service og vedligeholdelse > Service og reparationer > Dæksikon > Dækregler – lovgivning og krav til dækkene på din bil
Ford Dækregler

Hvad er de danske regler og lovkrav til dæk?

I Danmark er der en række lovkrav, der skal overholdes i forbindelse med dæk og hjul på din bil. Vi har samlet en guide til både dækregler og lovkrav for dæk, så du nemt og sikkert kan optimere både kørekomforten og sikkerheden, når du bevæger dig ud på nye eventyr. Samtidig er det en god idé at have styr på dækreglerne, hvis du ønsker at mindske risikoen for bøder.

Det er afgørende for din og dine medpassagerers sikkerhed, at du anvender de rigtige dæk og følger den gældende lovgivning på området. Det betyder ikke kun større komfort under kørsel, men de korrekte dæk har også en markant indflydelse på sikkerheden. Forkerte eller slidte dæk kan nemlig øge bremselængden drastisk.

Et af de danske lovkrav er, at bilen skal køre med fire ens dæk, og at dækket skal have en mønsterdybde på minimum 1,6 mm. For optimal sikkerhed anbefaler vi dog, at du allerede skifter dækkene, når dækmønstret nærmer sig en dybde på 3 mm.

Er du i tvivl om dine dæk er for slidte? Eller hvordan du tjekker dækmønstrets dybde? Læs vores guide til dækmønster, og bliv klogere på lovkravene.

Nedenfor vil vi gennemgå nogle af de primære dækregler, der er vigtige for dig som bilejer at kende til.

Hvad er reglerne for dækstørrelse? 

Der er regler for, at dækstørrelsen og -bredden skal passe til hjulomkredsen. Det betyder også, at hvis du skifter dækkene, som bilen originalt er udstyret med, skal du sørge for, at den nye dækstørrelse matcher den originale dækstørrelse mest muligt.

Som tommelfingerregel gælder det, at hjulets samlede rulleomkreds (fælge og dæk) maksimalt må afvige med 5% fra bilens originale rulleomkreds. Det betyder eksempelvis, at du skal vælge et dæk med en lavere dækprofil, hvis du ønsker en større fælg. Er du i tvivl om din bils specifikationer, har du altid mulighed for at finde alt information om dimensioner og fælge på bilens registreringsattest. Dækstørrelsen finder du på siden af dækket.

Vi anbefaler, at du som bilejer anvender et autoriseret Ford værksted, når du skal have nye dæk eller have tjekket de påmonterede dæk. På den måde er du sikker på at fabrikantens krav altid følges, og du undgår problemer med både lovgivningen og sikkerheden. Reglerne for dækstørrelse gælder alle typer dæk – det vil sige, at det er uanset om du kører på vinterdæk, sommerdæk eller helårsdæk.

Må jeg køre med forskellige dæk for og bag?

Ifølge dansk lovgivning skal du køre med fire ens dæk på bilen, når du færdes på det danske vejnet. Det betyder, at din bil skal monteres med enten fire sommerdæk, fire vinterdæk eller fire helårsdæk. Din bil må derfor ikke have forskellige dæk for og bag.

Hvis dine dæk er markeret med et M+S mærke er det dog tilladt at køre med både vinter- og helårsdæk, men samtlige fire dæk skal have en M+S markering. M+S markeringen tilkendegiver, at dækkene er velegnede til at køre i mudder og sne (mud & snow), hvilket altså er tilfældet med både vinterdæk og helårsdæk. Du kan læse meget mere om hjuldata og dækmarkeringer her.

Selvom reglerne for vinterdæk tillader at køre med henholdsvis helårs- og vinterdæk, kan det dog ikke anbefales, da sikkerheden bliver reduceret, når dæktyperne blandes. Ligeledes er det heller ikke ideelt at køre med dæk fra forskellige fabrikanter eller mønstre, selvom det er lovligt. Det giver nemlig en langt ringere komfort og køreoplevelse. Derfor anbefaler vi altid, at du holder dig til fire ens dæk, både når det gælder type, fabrikant og mønster.

Er vinterdæk lovpligtige?

Det er ikke lovpligtigt at køre med vinterdæk om vinteren, men vi anbefaler alligevel kraftigt at skifte til vinterdæk, når der begynder at komme sne og slud på vejene. Det skyldes, at vinterdækket har et langt bedre vejgreb og dermed står langt bedre fast. Når du kører med vinterdæk om vinteren, får du tilmed en mere sikker kørsel for både passagerer og medtrafikanter.

Du kan altid genkende vinterdæk ved deres dækmærkninger. Dækket skal have en M+S markering samt et snefnug- og bjergsymbol på siden, for at være et vinterdæk. Hvis der kun er et M+S mærke, kan der være tale om et helårsdæk. Sommerdæk har ikke en egentligt mærkning på siden.

Læs mere om vinterdæksommerdæk og helårsdæk som en del af vores store dækguide.

 

 

<%-DealerName%>

<% if (CustomerRatingsCombined) { %> <% } %> <% if (serviceList) { %>

<%- serviceList %>

<% } %> <% if (todayClosingTime) { %>

Salgsafdelingen har åbent indtil <%-todayClosingTime%>

<% } %> <% if (todayPartsClosingTime) { %>

Reservedele har åbent indtil <%-todayPartsClosingTime%>

<% } %> <% if (todayServiceClosingTime) { %>

Værkstedet har åbent indtil <%-todayServiceClosingTime%>

<% } %>
<% _.forEach(formattedAddress, function(addressLine) { %>

<%- addressLine %>

<% }); %>
<% if (PrimaryPhone) { %>

<%- PrimaryPhone %>

<% } %>

  RUTEVEJLEDNING

  Forhandler-detaljer

Top