HVAD KAN VI HJÆLPE MED?

Skriv dit spørgsmål…
Home > Ejere > Service og vedligeholdelse > Service og reparationer > Dæksikon > Hjuldata – hvad betyder symboler og markeringer på dine hjul?
The EU Tyre Label

Hjuldata

Hvad betyder tallene på dækkene?

Hos Ford ved vi, at tallene på siden af dækkene kan være nemme at overse og svære at forstå. Det er dog vigtigt at kunne læse dækkoderne og hjuldataen, som står på siden af dine dæk for at undgå fejl ved montering.

Alle biler kører med forskellig hjuldata, og det kan derfor være en udfordring at finde de dæk og fælge, som passer til bilen. Her fungerer hjuldata som en hjælp. Men hvad er hjuldata? Hjuldata er al den information, der står påskrevet på siden af dine dæk, som blandt andet skal bruges til at sikre en korrekt og forsvarlig montering.

Derudover indeholder sidevæggen på dækkene en lang række dækkoder, som er informationer om dækket. Du kan blandt andet finde tekniske oplysninger om dækforhandler, beskrivelse af hjulet, dæktype og produktionsdato. Hvis du er i tvivl om montering, anbefaler vi altid, at du får skiftet din bils dæk hos et autoriseret Ford værksted. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser og sikrer, at alt foregår efter lovens bestemmelser.

Det kan være svært at navigere i markeringens egentlige betydning, og derfor har vi hos Ford samlet en række forklaringer på markeringerne og symbolernes betydning. Vi hjælper dig med at forstå hjuldataen, og hvordan du aflæser den.

Tyre

Dækstørrelse – hjuldata til angivelse af dækkets størrelse

På dækkets sidevæg finder du en række tal, der hjælper dig med at finde vigtige informationer om dækket. Disse tal er også kaldet dækkoder. Her kan du blandt andet finde bilens dækstørrelse.

En dækkode, som angiver dækkets størrelse kunne eksempelvis være:

205/55R16 91H

Det første tal angiver bredden på dækket i millimeter.

205/55R16 91H

Det første tal herefter angiver dækkets højde i procent i forhold til bredden. Dette er også kaldet dækprofilen. Idet dækstørrelsen varierer fra model til model, er det vigtigt at få indstillet bilen korrekt, hvis der skiftes dæk. Skal du have udskiftet de nuværende dæk med nogle smallere dæk, skal dækhøjden justeres tilsvarende, så rulleomkredsen forbliver den samme. Et målforhold på 55 betyder eksempelvis, at dækkets højde svarer til 55% af bredden.

205/55R16 91H

Angiver fælgenes højde i tommer. Er hjuldiameteren på 16 tommer, passer dækket til en 16 tommers fælg.

205/55R16 91H

Det sidste tal i dækkoden er loadindekset. Det angiver dækkets bæreevne. Eksempelvis må et loadindeks på 91 max belastes med 615 kg. Det er dog vigtigt altid at være opmærksom på, at de dæk du køber, passer til bilens tilladte totalvægt. Selvom nogle dæk passer på den angivet fælg-størrelse, kan de godt overskride det maksimale loadindeks. Dette kan resultere i farlige situationer, hvor dækket i værste fald kan sprænge ved overbelastning.

205/55R16 91H

Sidst men ikke mindst findes hastighedskoden – den maksimale hastighed dækket er godkendt til. Hastighedskode H svarer til, at dækket er godkendt til max 210 km/t. Hastighedskoden på dækket kan ikke være for høj, men må aldrig være under bilens maksimale hastighed. Det er altså ikke tilstrækkelæigt at købe et L dæk, som er godkendt til maks 120 km/t, fordi fartgrænsen i Danmark er 130 km/t. Det er bilens topfart, som er afgørende.

 

Andre dækkoder

Udover overstående hjuldata finder du også et DOT-mærke på dækket. Denne markering angiver dækkets produktionsdato og er angivet ved et ugenummer samt de sidste to cifre i årstallet. Er der eksempelvis angivet 1220 er dækket fra uge 12 i 2020.

Et dæk kan også være udstyret med et M+S mærke samt et bjerg- og snefnug-symbol. Dette betyder, at dækket er et vinterdæk. Hvis der kun er et M+S mærke kan der være tale om et helårsdæk – her er det vigtigt, at denne type dæk altid bliver monteret på alle fire hjul og altså ikke er blandet med sommerdæk. Et sommerdæk har ikke en egentlig mærkning på siden.

Generelt anbefaler vi at have så nye dæk som muligt og undgå dæk, der er mere end 10 år gamle, men der er ikke nogen lovgivning på området. Denne anbefaling skyldes, at dæk ældes løbende, og dets egenskaber forringes med tiden. Derudover udvikler dækteknologien sig hurtigt, og der kan ske meget på 10 år.

Da dækkene varierer fra model til model, kan du med fordel finde specifikke informationer om dæk til netop din Ford model her

Er du i tvivl om noget eller har spørgsmål til hjuldataen, kan du altid kontakte et autoriseret Ford værksted. Her kan du få svar på alle dine spørgsmål og få rådgivning til netop de dæk, der passer bedst til din bil.

Har du andre dækrelateret spørgsmål kan du finde information i vores store Dæksikon.

*

EU-mærkning – Lovpligtig markering og påskrift

Et af de vigtigste symboler på dækket er ECE-godkendelsen. Denne mærkning fortæller dig, om dækket er godkendt til brug og salg i Europa.

Det er ikke de samme stramme sikkerhedskrav, som gør sig gældende globalt, hvilket betyder, at det er vigtigt at sikre sig, at dine dæk er ECE-godkendt. ECE-godkendelsen fremstår som et bogstav skrevet i kapitaler, efterfulgt af et tal og omringet af en cirkel.

Derudover skal alle dæk, der sælges i EU mærkes med dækkoder. EU-dækmærket giver flere informationer om det udvalgte dæk, herunder tre vigtige elementer som rullestøj og dermed brændstofudnyttelse, vådgreb og ekstern rullestøj. Dette mærke dækker personbiler, lastbiler og busser og er ikke præget ind i dækkene som de andre hjuldata. Det er derimod et påklisteret label – typisk sat på indersiden af dækket.

Du kan læse mere om EU-mærkningerne her.

Krydsmål og hulafstand

Krydsmål er en anden vigtig betegnelse at kende til, hvis du eksempelvis skal skifte fælge eller dæk. Krydsmålet betegnes også som hjulafstand, boltmønster, PDC eller boltcirkel. Betegnelsen angiver diameteren i en cirkel mellem boltene i en fælg og bruges typisk i forbindelse med nye fælge. Den fortæller hvilken størrelse fælg, der skal anvendes til det pågældende hjul. Antallet af bolte varierer fra bil til bil, men de fleste fælge til Ford biler har 4-6 bolte. 

Vi anbefaler, at du henvender dig til et autoriseret værksted, hvis der er noget, du er i tvivl om. Du har også muligt for at slå din bil op i et register, hvor du kan finde det præcise krydsmål for din bil. Her er det dog vigtigt, at du kender modellen på din bil, da du ellers kan risikere at få et forkert krydsmål.

Sidst men ikke mindst kan du selv måle krydsmålet. Det gøres ved, at man måler fra midten af én bolt til midten af den modstående bolt. Dette milimeter mål ganges med det samlede antal bolte. På en Ford Mondeo (2014 – 2015) er krydsmålet således 5 x 108, da der er 5 bolte med 108 mm i mellem de modstående bolte.

Det er vigtigt at bruge de korrekte bolte til sine fælge, da hjulet ellers kan løsrive sig. Vi anbetaler, at boltene på en stålfælg spændes med 9 kg, og at alufælge spændes med 11 kg. Hertil er det en god ide at bruge en momentnøgle. En tommelfinger regel er at efterspænde sine fælge, når de har kørt ca. 100 km. på bilen.

 

<%-DealerName%>

<% if (CustomerRatingsCombined) { %> <% } %> <% if (serviceList) { %>

<%- serviceList %>

<% } %> <% if (todayClosingTime) { %>

Salgsafdelingen har åbent indtil <%-todayClosingTime%>

<% } %> <% if (todayPartsClosingTime) { %>

Reservedele har åbent indtil <%-todayPartsClosingTime%>

<% } %> <% if (todayServiceClosingTime) { %>

Værkstedet har åbent indtil <%-todayServiceClosingTime%>

<% } %>
<% _.forEach(formattedAddress, function(addressLine) { %>

<%- addressLine %>

<% }); %>
<% if (PrimaryPhone) { %>

<%- PrimaryPhone %>

<% } %>

  RUTEVEJLEDNING

  Forhandler-detaljer

Top