Home > Ejere > Service og vedligeholdelse > Service og reparationer > Dæksikon > Hjuldata – hvad betyder symboler og markeringer på dine hjul?
The EU Tyre Label

Hjuldata

Forstå hjuldata og dækkæder på dine dæk – så undgår du fejl ved montering

Det kan være svært at navigere rundt i, hvad tallene på dine dæk betyder. Hjuldata er dog al den information, der står påskrevet på siden af dine dæk, som skal bruges til at sikre en korrekt og forsvarlig montering. På siden af dækkene på din bil finder du en række symboler og markeringer, der blandt andet fortæller, hvilken type dæk det er samt, hvordan de skal monteres. Herunder hjælper vi dig med at forstå, hvad de egentligt betyder, og hvordan du aflæser dem.

Sidevæggen på dækkene indeholder en lang række dækkoder, som er informationer om dækket. Du kan blandt andet finde oplysninger om dækforhandler, beskrivelse af hjulet, dæktype og produktionsdato. Vi anbefaler at få skiftet din bils dæk hos et autoriseret Ford værksted, hvis du er i tvivl. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser og sikrer, at alt foregår efter lovens bestemmelser. 

Tyre

Dækstørrelse – hjuldata til angivelse af dækkets størrelse 

På dækkets sidevæg finder du en række tal, der hjælper dig med at finde vigtige informationer om dækket. Disse tal er også kaldet dækkoder. Her kan du blandt andet finde bilens dækstørrelse. Det første tal ovenfor angiver bredden på dækket i mm. Dernæst finder du dækhøjden, som er angivet i procent af dækbredden, også kaldet for dækprofil. I det dækstørrelsen varierer fra model til model, er det vigtigt at få indstillet bilen korrekt, hvis der skiftes dæk. Skal du have udskiftet de nuværende dæk med nogle smallere dæk, skal dækhøjden justeres tilsvarende, så rulleomkredsen forbliver den samme. Det tredje tal, der er angivet er diameteren på fælgen. Den er målt i tommer og fortæller, hvor stor fælgen er.

 

Andre dækkoder 

Udover hjuldata på dækkets størrelse, kan du også se, hvor meget vægt dækket er beregnet til at bære. Det sidste tal, hastighedsgodkendelse, indikerer hvor stærkt bilen må køre med de pågældende dæk. Hastighedskoden på dækket kan ikke være for høj, men må aldrig være under bilens maksimale hastighed. 


Du finder også et DOT-mærke på dækket. Det angiver dækkets produktionsdato og er angivet ved et ugenummer samt de sidste to cifre i årstallet. Er der eksempelvis angivet 1216 er dækket fra uge 12 i 2016. Generelt anbefaler vi at have så nye dæk som muligt og undgå dæk, der er mere end 10 år gamle, men der er ikke nogen lovgivning på området. 

Da dækkene varierer fra model til model, kan du med fordel finde specifikke informationer om dæk til netop din Ford model her

Er du i tvivl om noget eller har spørgsmål til hjuldataen, kan du altid kontakte et autoriseret Ford værksted. Her kan du få svar på alle dine spørgsmål og få rådgivning til netop de dæk, der passer bedst til din bil.

*

EU-mærkning – Lovpligtig markering og påskrift

Et af de vigtigste symboler på dækket er ECE-godkendelsen. Den fortæller dig, om dækket er godkendt til brug og salg i Europa.

Det er ikke de samme stramme sikkerhedskrav, som gør sig gældende globalt, hvilket betyder, at det vigtigt at sikre sig, at dine dæk er ECE-godkendt. ECE-godkendelsen fremstår som et bogstav skrevet i kapitaler efterfulgt af et tal og omringet af en cirkel.

Krydsmål og hulafstand

Krydsmål er en anden vigtig betegnelse at kende til, hvis du eksempelvis skal skifte fælge eller dæk. Krydsmålet betegnes også som hulafstand, boltmønster eller boltcirkel. Betegnelsen angiver diameteren i en cirkel mellem boltene i en fælg. Den fortæller således, hvilken størrelse fælg, der skal anvendes til det pågældende hjul. De fleste fælge til Ford biler har 4-6 bolte. 

Vi anbefaler, at du finder krydsmålet enten ved at kigge i den medfølgende instruktionsbog eller ved at henvende dig til et autoriseret værksted, hvis der er noget, du er i tvivl om. Du kan dog også selv måle krydsmålet. Det gøres ved, at man måler fra midten af en bolt til den modstående bolt. På en Ford Mondeo (2014 – 2015) er krydsmålet således 5 x 108, da der er 5 bolte med 108 mm i mellem de modstående bolte.

 

<%-DealerName%>

<% if (CustomerRatingsCombined) { %> <% } %> <% if (serviceList) { %>

<%- serviceList %>

<% } %> <% if (todayClosingTime) { %>

Salgsafdelingen har åbent indtil <%-todayClosingTime%>

<% } %> <% if (todayPartsClosingTime) { %>

Reservedele har åbent indtil <%-todayPartsClosingTime%>

<% } %> <% if (todayServiceClosingTime) { %>

Værkstedet har åbent indtil <%-todayServiceClosingTime%>

<% } %>
<% _.forEach(formattedAddress, function(addressLine) { %>

<%- addressLine %>

<% }); %>
<% if (PrimaryPhone) { %>

<%- PrimaryPhone %>

<% } %>

  RUTEVEJLEDNING

  Forhandler-detaljer

Top