HVAD KAN VI HJÆLPE MED?

Home > Ejere > Service og vedligeholdelse > Service og reparationer > Dæksikon > Sommerdæk til bilen – hvornår skal jeg skifte dæk?
Tyre Marking

Sommerdæk

Sommerdæk er vigtige for sikkerheden for dig og dine medpassagerer. Ligesom det er vigtigt at skifte til vinterdæk i vinterføre, er det afgørende at skifte til sommerdæk om sommeren. Læs med her og bliv klogere på, hvornår du skal skifte til sommerdæk, samt hvordan du skifter til sommerdæk og meget mere.

 

Hvorfor skal man skifte til sommerdæk?

Ligesom vinterdæk er designet til en optimal præstation i vinterføre, er sommerdæk bedst egnet, når vejene er tørre. I praksis har sommerdæk typisk en kortere bremselængde på tørre veje. Det er derfor en god idé at skifte til sommerdæk grundet sikkerheden for dig og dine medtrafikanter. I vådt og glat føre præsterer sommerdæk dårligt. Derfor er det vigtigt for dig at køre efter forholdene og tænke over, hvorvidt du kører med vinter- eller sommerdæk.  De danske somre kan ofte også være karakteriseret af meget regn, hvor sommerdæk ofte skal bestå sin prøve. Derfor kan det anbefales at kontakte et autoriseret Ford værksted, når der skal vælges sommerdæk. Sommerdæk bliver samtidig ikke slidt lige så hurtigt som vinterdæk, så hvis du gerne vil passe på dine vinterdæk, er det en god idé at skifte til sommerdæk.

 

Hvornår skal man skifte til sommerdæk?

Det er svært at komme med en præcis dato for, hvornår man skal skifte til sommerdæk, da vejret i Danmark kan variere meget fra år til år. Som tommelfingerregel anbefaler vi at køre med sommerdæk fra april til oktober. I denne periode vil du sjældent blive udsat for frostramte eller snefyldte veje, og du er derfor bedst tjent med sommerdæk. Du bør dog altid orientere dig i forhold til vejret, inden du begiver dig ud, så du ikke risikerer at skulle køre i glat føre med sommerdæk. En anden tommelfingerregel er, at morgentemperaturen mindst skal være 7 grader, før du skifter til sommerdæk. Så snart at temperaturen er over 7 grader er risikoen for isglatte veje nemlig reduceret, og så er sommerdæk at foretrække. Det skyldes, at sommerdæk typisk har større afstand mellem lamellerne i dækmønsteret, hvilket gør, at sommerdæk er bedre egnet til at undgå aquaplaning.

 

Hvor og hvordan skal jeg skifte til sommerdæk? 

Du kan enten vælge at få skiftet til sommerdæk hos et værksted eller gøre det selv. Vi anbefaler at få foretaget dækskifte til sommerdæk hos et autoriseret Ford værksted, da det kan have uhensigtsmæssige konsekvenser, hvis ikke dækkene er monteret korrekt. 

 

Hvordan kan jeg se om det er et sommerdæk? 

I modsætning til et vinterdæk, har sommerdæk ikke nogen markering, der indikerer, at det er et sommerdæk. Derfor skal du kigge efter den såkaldte M+S markering på hjulet. Findes denne markering ikke, er der tale om et sommerdæk. Et sommerdæk er ikke det samme som et helårsdæk. Derfor skal du altid vide, hvilken type dæk, der er monteret på bilen, inden du sætter dig ind. 

 

Må jeg køre med sommerdæk om vinteren? 

Det korte svar er ja. Lovmæssigt er der ikke noget, der forhindrer dig i at køre med sommerdæk om vinteren. Der er ikke nogle love, der påbyder skift af vinter- eller sommerdæk i Danmark, men bevæger du dig uden for Danmarks grænser, skal du være opmærksom på regler vedrørende brug af sommerdæk og vinterdæk. Vi vil dog ikke anbefale, at du kører med sommerdæk om vinteren, da din bils køreegenskaber forringes markant med sommerdæk i vinterføre. Dækkene har bl.a. ikke det samme vejgreb, og det kan derfor være til fare både for dig selv og dine medtrafikanter, hvis du ikke skifter fra sommerdæk til vinterdæk og omvendt.

 

<%-DealerName%>

<% if (CustomerRatingsCombined) { %> <% } %> <% if (serviceList) { %>

<%- serviceList %>

<% } %> <% if (todayClosingTime) { %>

Salgsafdelingen har åbent indtil <%-todayClosingTime%>

<% } %> <% if (todayPartsClosingTime) { %>

Reservedele har åbent indtil <%-todayPartsClosingTime%>

<% } %> <% if (todayServiceClosingTime) { %>

Værkstedet har åbent indtil <%-todayServiceClosingTime%>

<% } %>
<% _.forEach(formattedAddress, function(addressLine) { %>

<%- addressLine %>

<% }); %>
<% if (PrimaryPhone) { %>

<%- PrimaryPhone %>

<% } %>

  RUTEVEJLEDNING

  Forhandler-detaljer

Top