HVAD KAN VI HJÆLPE MED?

Skriv dit spørgsmål…
Home > Ejere > Service og vedligeholdelse > Service og reparationer > Dæksikon > Sommerdæk til bilen – hvornår skal jeg skifte dæk?
Tyre Marking

Sommerdæk

Skift til sommerdæk

Det er vigtigt at skifte til sommerdæk, når vejret bliver lunt og vejene varme. Ligesom det er vigtigt at skifte til vinterdæk i vinterføre, er det afgørende at skifte til sommerdæk om sommeren.
Det anbefales altid at skifte til dæk, som passer til vejrforholdene, da det øger sikkerheden for dig og dine medpassagerer. Læs med her og bliv klogere på, hvornår du skal skifte til sommerdæk, hvordan du skifter til sommerdæk og meget mere.

 

Hvorfor skal man skifte til sommerdæk?

Der er mange gode grunde til at skifte vinterdækkene ud med sommerdæk, når den gennemsnitlige dagstemperatur sniger sig over 7 grader. En væsentlig grund til at skifte dækkene, er sikkerheden for både dig og dine medtrafikanter.

Det skyldes, at sommerdækket er designet til at præstere i lune temperaturer og dermed bedst egnet, når asfalten på vejene er varmere. Designet af sommerdækket bidrager blandt andet til en kortere bremselængde på både tørt og vådt underlag i den lune sæson. Desuden er dækkets rullemodstand lavere end vinterdækkets, hvilket betyder et lavere brændstofforbrug.

En anden god grund til at få skiftet tilbage til sommerdæk, når det bliver lunere i vejret, er, at sommerdækket ikke slides lige så hurtigt som et vinterdæk. Mere slid betyder mindre dækmønster, hvilket påvirker bilens evne til at stå fast på vejene. Vi anbefaler at du har et dækmønster på minimum 3 mm., selv om lovgivningen lyder på 1,6 mm. Du kan læse mere om dækregler og dækmønster i vores store Dæksikon.

Hurtigere nedslidning af dækmønstret vil betyde at bilen hyppigere skal have skiftet dæk – og det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse. Sagt med andre ord, så forlænger det levetiden på vinterdækkene, at skifte tilbage, når tid er.

Sidst men ikke mindst, så er det vigtigt at være opmærksom på, at sommerdæk præsterer dårligere i vådt og glat føre. Det betyder, at du som bilist altid bør køre efter forholdene og tænke over, hvorvidt du kører med vinter- eller sommerdæk, da det har betydning for køreoplevelsen og sikkerheden.

Med andre ord, er der mange gode grunde til at få skiftet dækkene, så de passer til vejrforholdene. Du har altid mulighed for at kontakte et autoriseret Ford værksted, når der skal vælges eller skiftes til sommerdæk. Her kan du også få sparring, gode råd og hjælp til montering af vores højtuddannede medarbejdere.

 

Hvornår skal man skifte til sommerdæk?

Det er svært at komme med en præcis dato for, hvornår man skal skifte til sommerdæk, da vejret i Danmark kan variere meget fra år til år.
Som tommelfingerregel anbefaler vi at køre med sommerdæk fra april til oktober. I denne periode vil du sjældent blive udsat for frostramte eller snefyldte veje, og du er derfor bedst tjent med sommerdæk. Du bør dog altid orientere dig i forhold til vejret, inden du begiver dig ud, så du ikke risikerer at skulle køre i glat føre med sommerdæk.

En anden tommelfingerregel er, at du bør skifte til sommerdæk, når den gennemsnitlige dagtemperatur ligger over 7 grader. Så snart at temperaturen er over 7 grader er risikoen for isglatte veje nemlig reduceret markant, og så er sommerdæk at foretrække. Det skyldes sommerdækkets konstruktion. Som udgangspunkt er der tre fundamentale forskelle på vinter- og sommerdæk, nemlig gummiblandingen, strukturen og slidbanen.

På sommerdækket er der en større afstand mellem lamellerne i dækmønsteret og et specialdesignet slidbanemønster, som giver en større kontaktflade på vejen og minimerer risikoen for aquaplaning. Sommerdækket er desuden lavet i en relativ hård gummiblanding, som præsterer bedre end vinterdækket ved mildere temperaturer.

Med andre ord, så er sommerdækket bedre egnet til at køre på både våde og tørre veje, da dækket let og elegant leder vandet væk fra vejbanen samtidig med at det sikre gode køreegenskaber og kontrol.

 

Hvor og hvordan skal jeg skifte til sommerdæk? 

Du kan enten vælge at få skiftet til sommerdæk hos et værksted eller gøre det selv. Vælger du selv at foretage dækskifte, er der en række faktorer, som du skal være opmærksom på.

Det er vigtigt, at dækkene bliver monteret korrekt, da det ellers kan have uhensigtsmæssige konsekvenser og resultere i potentielt farlige situationer.  

Derfor anbefaler vi altid at få foretaget dækskifte til sommerdæk hos et autoriseret Ford værksted. På den måde er du sikret korrekt montering af dækkene, og du kan med ro i maven bevæge dig ud på nye eventyr.

 

Hvordan kan jeg se om det er et sommerdæk? 

I modsætning til et vinterdæk har sommerdæk ikke nogen markering, der indikerer, at det er et sommerdæk. Derfor skal du kigge efter den såkaldte M+S (mud + snow) markering samt et bjerg- og snefnug symbol på dækket.
Findes disse markeringer ikke, er der tale om et sommerdæk. Har dækket kun en M+S markering kan der være tale om et helårsdæk.
Et sommerdæk er ikke det samme som et helårsdæk, og denne type dæk har derfor heller ikke de samme egenskaber som sommerdækket. Det er vigtigt at vide hvilken type dæk, der er monteret på bilen, inden du sætter dig ind, da det kan påvirke køreoplevelsen. Det er desuden heller ikke lovligt at køre med forskellige dæktyper.
Du kan læse mere om dækregler i vores store Dæksikon.

 

Må jeg køre med sommerdæk om vinteren? 

Det korte svar er ja. Lovmæssigt er der ikke noget, der forhindrer dig i at køre med sommerdæk om vinteren.
Der er ikke nogle love, der påbyder skift af vinter- eller sommerdæk i Danmark, men bevæger du dig uden for Danmarks grænser, skal du være opmærksom på regler vedrørende brug af sommerdæk og vinterdæk. Det er eksempelvis lovpligtigt at køre med vinterdæk, når der er vinterføre på vejene i Tyskland.

Vi vil dog ikke anbefale, at du kører med sommerdæk om vinteren, da din bils køreegenskaber og dermed sikkerhed forringes markant med sommerdæk i vinterføre. Dækkene har blandt andet ikke det samme vejgreb, og det kan derfor være til fare for både for dig selv og dine medtrafikanter, hvis du ikke skifter fra sommerdæk til vinterdæk og omvendt.

 

<%-DealerName%>

<% if (CustomerRatingsCombined) { %> <% } %> <% if (serviceList) { %>

<%- serviceList %>

<% } %> <% if (todayClosingTime) { %>

Salgsafdelingen har åbent indtil <%-todayClosingTime%>

<% } %> <% if (todayPartsClosingTime) { %>

Reservedele har åbent indtil <%-todayPartsClosingTime%>

<% } %> <% if (todayServiceClosingTime) { %>

Værkstedet har åbent indtil <%-todayServiceClosingTime%>

<% } %>
<% _.forEach(formattedAddress, function(addressLine) { %>

<%- addressLine %>

<% }); %>
<% if (PrimaryPhone) { %>

<%- PrimaryPhone %>

<% } %>

  RUTEVEJLEDNING

  Forhandler-detaljer

Top