Home > Ejere > Service og vedligeholdelse > Service og reparationer > Dæksikon > Vinterdæk – hvornår skal jeg skifte til vinterdæk?
Tyre Marking

Vinterdæk

Vinterdæk er afgørende for sikkerheden, når det begynder at blive koldt og vejene bliver smattede og glatte. I Danmark er det særligt vigtigt at køre med vinterdæk, da vinteren er både lang og kold. Det anbefales derfor, at du kører med vinterdæk i hele vinterperioden, da sommerdæk i vinterføre kan udsætte både dig selv og dine medtrafikanter for fare. Det skyldes, at bremselængden bliver markant længere. Men ved du, hvornår du skal skifte til vinterdæk? Eller hvor lang bremseafstanden er for vinterdæk på tør vej? Læs med her og bliv klogere på alt om vinterdæk. Så er du klar til at gå vinteren sikkert i møde.

 

Hvorfor skal man skifte til vinterdæk?

At køre med vinterdæk handler om sikkerhed. Ikke bare for dig og dine passagerer, men også for andre trafikanter. I Danmark er der ikke noget lovkrav om kørsel med vinterdæk om vinteren. Alligevel anbefaler vi klart at skifte til vinterdæk. Vinterdæk giver en markant kortere bremselængde på sne- og isglatte veje grundet et bedre vejgreb, hvorfor det er det sikreste valg, hvis du vil reducere risikoen for ulykker. Dækmønsteret i vinterdæk er specialdesignet til glat føre, hvilket betyder, at du får en bedre føling med vejen, og din bil står bedre fast. Det giver både dig og dine medpassagerer ro i maven.  Det er en god idé at få skiftet til vinterdæk inden den første sne, da det traditionelt kan skabe kø ved dækcentrene.  Selvom der ikke er noget lovkrav om at skifte til vinterdæk i Danmark, skal du dog være opmærksom på, at det er et lovkrav i lande udenfor Danmark.

 

Hvornår skal man skifte til vinterdæk?

Det kan være svært at afgøre, hvornår du skal skifte til vinterdæk, da vejret herhjemme ofte er ustadigt og hurtigt kan skifte. Det er dog netop derfor, at det er yderst vigtigt, at du får skiftet til vinterdæk. Selvom vejret kan virke fint, når du kører ud, kan det hurtigt slå om, så du risikerer at køre i dårligt føre på vej hjem, hvor vinterdækkene kan hjælpe med at give dig et bedre vejgreb. Derfor anbefaler vi, at du skifter til vinterdæk i takt med årstidernes skiften. Så snart vejrudsigterne begynder at melde om frost og glatte veje, skal du skifte til vinterdæk. På den måde undgår du at stå i en situation, hvor du ikke kan bevæge dig trygt ud. En god tommelfingerregel er at skifte til vinterdæk omkring efterårsferien. Vinterdækkene kan tages af igen omkring påskeferien alt efter temperaturerne. En anden god regel er at skifte til vinterdæk så snart temperaturen kommer under 7 grader.

 

Hvor og hvordan skal jeg skifte til vinterdæk? 

Du kan enten vælge at skifte til vinterdæk selv eller få hjælp fra professionelle. Vælger du selv at skifte vinterdæk, er det vigtigt, at du ved præcis, hvordan det skal gøres, da konsekvenserne af fejlmontering kan være store. Derfor anbefaler vi altid, at du kontakter et autoriseret Ford værksted, hvis du skal have skiftet fra sommerdæk til vinterdæk. Læs mere om dækskifte

 

Hvordan kan jeg se om det er et vinterdæk? 

Alle vinterdæk i Europa er påkrævet en såkaldt M+S markering. Den tilkendegiver, at dækket er egnet til kørsel i både mudder og sne. På den måde kan du altid tjekke om dine dæk er egnede til kørsel i vintervejr. Læs mere om lovkrav og dækregler her

 

Må jeg køre med vinterdæk om sommeren? 

Ligesom vinterdæk er bedst egnede til kørsel i vinterføre, er sommerdæk bedst, når det bliver sommer. Sommerdæk har nemlig en kortere bremselængde på tør vej, hvilket gør dem sikrere om sommeren. Dette skal du også tage højde for, når du kører med vinterdæk i tørt vejr. Derfor bør du holde lidt ekstra afstand og generelt være meget opmærksom, når du kører.  Slidmønsteret på vinterdæk forsvinder samtidig hurtigere om sommeren, og det kan derfor hurtigt blive en dyr oplevelse ikke at skifte fra vinter- til sommerdæk, når tiden kommer.

 

<%-DealerName%>

<% if (CustomerRatingsCombined) { %> <% } %> <% if (serviceList) { %>

<%- serviceList %>

<% } %> <% if (todayClosingTime) { %>

Salgsafdelingen har åbent indtil <%-todayClosingTime%>

<% } %> <% if (todayPartsClosingTime) { %>

Reservedele har åbent indtil <%-todayPartsClosingTime%>

<% } %> <% if (todayServiceClosingTime) { %>

Værkstedet har åbent indtil <%-todayServiceClosingTime%>

<% } %>
<% _.forEach(formattedAddress, function(addressLine) { %>

<%- addressLine %>

<% }); %>
<% if (PrimaryPhone) { %>

<%- PrimaryPhone %>

<% } %>

  RUTEVEJLEDNING

  Forhandler-detaljer

Top